Home | Contact

beeldmerklimespad

Na een pauze van iets meer dan twee jaar, heb ik het wandelen van het Limespad weer opgepakt. Op 1 mei 2022 begonnen E. en ik in het Betuwse dorpje Maurik, gelegen aan een dode arm van de Nederrijn. Door de bouw van de stuw in de rivier bij Amerongen is de rivier die oorspronkelijk langs het dorp liep een paar honderd meter naar het noorden verlegd. Ter hoogte van Maurik ontstond een dode rivierarm. Het gebied ertussen wordt het Eiland van Maurik genoemd. Het is vooral een recreatiegebied voor watersporters en natuurgebied. De resten van de bedrijvigheid van vroeger zijn nog te zien in de vorm van drie vervallen steenfabrieken. 

Het Limespad loopt tussen Maurik en Rijswijk volledig over de Rijnbandijk. Door de brede uiterwaarden is de Nederrijn in de verte te zien. We hebben geen pad door de uiterwaarden kunnen ontdekken.

In het pittoreske dorpje Rijswijk was het tijd voor de lunch, in een grasland vlakbij molen De Hoop (https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Hoop_) en met een prachtig uitzicht op Wijk bij Duurstede. Via de Veerweg kwamen we aan bij veerpont Spes Futura en staken we over naar de noordkant van de Nederrijn, vlakbij de 'eieren van Thijsse'.

In Wijk bij Duurstede was het een gezellige drukte met livemuziek bij het Kasteel en de Trotsmarkt in de binnenstad.

 

Bronnen:
https://www.wandelnet.nl/wandelroute/417/Romeinse-Limespad-etappe-11
https://nl.wikipedia.org/wiki/Maurik_(dorp)
https://nl.wikipedia.org/wiki/Rijswijk_(Gelderland)

https://www.geocaching.com/geocache/GC73AFJ_de-eieren-van-thijsse?guid=044e9198-4bf8-41cb-abf9-43710660be03