Home | Contact

beeldmerklangsdelek

De Luistenbuul en de Achthovense uiterwaarden strekken zich uit tussen Lexmond en Ameide. Vanaf de Lekdijk kijk je over de Lek naar Uitweg (rechts), Jaarsveld (rechtdoor) en Lopik (links).

De Luistenbuul is in 2017 door het Zuid-Hollands Landschap aangekocht, vooral om ervoor te zorgen dat de rijkdom aan wilde bloemen in dit reservaatje behouden blijft. De Achthovense uiterwaarden waren toen al in eigendom van het ZHL.

We parkeerden de auto op eerste kerstdag 2019 bij Sluis en liepen een wandeling die we op internet hadden gevonden. De eerste kilometers gingen over de Lekdijk en door de modderige uiterwaarden. Het hoogteverschil tussen de dijk en de lagere gedeelten is zo’n 6 meter, dus je hebt een prachtig uitzicht over de uiterwaarden, de Lek en de Achthovense polder. In de grote bocht van de Lek sloegen we rechtsaf de –toepasselijke- Polderweg in. Het eerste deel ging nog over een verhard pad langs boomgaarden, maar bij het begin van de Achthovense polder werd het modderig en glad. Reden voor ons om elkaar een ‘muddy christmas’ te wensen. Maar dan krijg je ook wel waar voor je moeite. Zover als je kunt kijken strekt de polder zich uit: weilanden, sloten, af en toe een bruggetje. Enorme hoeveelheden ganzen schrokken op als we in de buurt kwamen, zwanen vlogen toeterend over, heel af en toe kwamen we vriendelijk groetende honduitlatende wandelaars tegen.

We liepen langs de Achterwetering de modderige Molenkade helemaal af. De eerste knoppen zaten al in de bomen en het loof van het fluitekruid kwam al op.  Waar de Oude Zederik een bocht naar links maakt, konden we het drukke verkeer op de A27 zien. Op dit meest zuidelijke punt van de Achthovense polder heb je een mooi zicht op de Zouweboezem, de Zouwe en de Oude Zederik. Vroeger stonden er diverse molens op de Zederikkade om het overtollige polderwater naar de Zouwenboezem te pompen.
Via die Zederikkade, waar een aanhalige jonge poes ons een paar kilometer volgde, kwamen we uit op de Boezemweg, waar diverse fruitbedrijven zijn gevestigd.

We gaan in de zomer nog een keer terug om een ‘droge’ wandeling te maken en de unieke fauna en flora te bekijken.