Home | Contact

beeldmerklangsdelek

inleidingfotoHet was gewoonte geworden om, als we over de A27-brug bij Vianen reden, de Lek kort te groeten. 'Daar is onze Lek!', 'Dag Lek', 'Daar istie weer!'. Hoe dat ontstaan is, weten we niet meer. Zo'n gewoonte wordt een traditie, die, als je het niet meer doet, een gevoel van gemis achterlaat.

'Onze Lek' werd in de loop van de jaren een magneet. Vrijwel ieder kort uitstapje togen we in zijn richting. Naar Wijk bij Duurstede, Culemborg, Nieuwpoort, Schoonhoven: altijd was er wel een nieuwe plek te bekijken en iedere plek die we al bezocht hadden, veranderde met het seizoen. Langs de Lek is altijd wat te beleven! Dat was dan ook de aanleiding om een beschrijving te maken van alle mooie plekken langs de rivier en op zoek te gaan naar opmerkelijke gebeurtenissen die met de Lek te maken hebben gehad. Wie weet bijvoorbeeld nog dat de Lek in de winter van 1940 bij Beusichem volledig was dichtgevroren en dat auto's over het ijs naar de andere kant konden rijden? Of dat Culemborg in 1995 moest worden geƫvacueerd in verband met een mogelijke dijkdoorbraak bij de Waal?

De Lek is (slechts) 62 kilometer lang en stroomt van Wijk bij Duurstede naar Kinderdijk en Krimpen aan de Lek. Bij Wijk splitst de Nederrijn zich in de Kromme Rijn en de Lek. De Lek kruist daar ook het Amsterdam-Rijn Kanaal. Bij Kinderdijk voegt de Noord zich bij de Lek en zij stromen samen verder als de Nieuwe Maas. Het Lekwater komt uiteindelijk voor het grootste deel via de Oude Maas, het Scheur en de Nieuwe Waterweg in de Noordzee terecht. 

Het is opvallend dat er over het hele traject van de Lek slechts drie verkeersbruggen over de rivier zijn. Dat zijn de Jan Blankenbrug van de A2 en de Hagesteinsebrug van de A27, allebei bij Vianen. Bij Culemborg ligt de Kuilenburgse spoorbrug van de lijn Utrecht-Den Bosch/Tiel. Alle andere oversteken moeten met een veerpont worden gedaan. Die zijn er bij Wijk bij Duurstede-Rijswijk, Beusichem, Culemborg-Schalkwijk, Vreeswijk-Vianen, Ameide-Lopik, Schoonhoven-Nieuwpoort, Bergambacht en Krimpen aan de Lek-Kinderdijk.

Bronnen

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lek_(rivier)

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_bruggen_over_de_Nederrijn_en_Lek

https://nl.wikipedia.org/wiki/Lekbrug_bij_Vianen_(1936)